Begroting 2020

Paragraaf 4 Financiering

Treasurybeleid

Treasurybeleid

De beleidskaders van het treasurybeleid van onze gemeente zijn vastgelegd in de nota treasury (2016). Deze nota is gebaseerd op de Wet financiering decentrale overheden (wet Fido) van 1 januari 2001 en de aanpassing daarvan per 1 januari 2009. In deze wet zijn de kaders gesteld voor een verantwoorde, prudente en professionele inrichting en uitvoering van het treasurybeleid van decentrale overheden. Wij onderkennen het belang van een verantwoord en adequaat beheer van onze financiële middelen. De activiteiten op het gebied van treasury zijn op een zo transparant en beheersbaar mogelijke wijze ingericht. In de nota treasury is de structuur van het treasurybeleid vastgelegd in de vorm van uitgangspunten, doelstellingen, organisatorische en financiële kaders, de informatievoorziening en de administratieve organisatie. De door de Wet Fido voorgeschreven nota treasury is eind 2015 geactualiseerd en met ingangsdatum 1 januari 2016 vastgesteld.

Conform ons treasurybeleid kan het volgende gesteld worden:

  • Onze gemeente gebruikt de financieringsfunctie uitsluitend voor de publieke taak.
  • Onze huisbankier is de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, waarmee een rekening-courant verhouding is afgesloten met binnen bepaalde grenzen automatische afroming van de saldi naar daggelden ter beperking of verbetering van de rentelasten of -baten.
  • Het beheer is prudent en aan de kasgeldlimiet en renterisiconorm wordt voldaan.

De paragraaf financiering in de begroting gaat in op de verwachte financiering van de beleidsplannen. Aan het einde van het begrotingsjaar wordt in het jaarverslag teruggeblikt en aangegeven in hoeverre de financiering van de voorgenomen plannen is gerealiseerd. In deze paragraaf wordt ingegaan op:

  1. De beleidsvoornemens ten aanzien van rente,
  2. Risicobeheer,
  3. Portefeuillebeheer,
  4. Financieringsbehoefte,
  5. Verwachte rentebaten en rentelasten.