Begroting 2020

Paragraaf 3 Onderhoud kapitaalgoederen

Groenbeheer

Groenbeheer

Missie opgenomen in het groenbeleidsplan
Het creëren en in stand houden van een volwaardige groenstructuur, die past bij de Betuwse identiteit en haar bewoners en tevens functioneel en beheersbaar is.

Ontwikkelingen
In maart 2017 is het groenbeleidsplan door de raad vastgesteld. Er is ingestemd met het scenario versterken. Daarnaast is ingestemd met het verhogen van het onderhoudsniveau van de centrumgebieden in de vijf kernen van niveau B naar niveau A. Door deze wijzigingen in het beleid realiseert de gemeente een beheervriendelijke en toekomstbestendige groenstructuur. Het beheer en onderhoud van het groen wordt voornamelijk uitgevoerd door Avri. Het onderhoud- en beheerniveau is vastgelegd in de dienstverleningsovereenkomst (DVO). De DVO is in 2019 bijgewerkt en sluit aan bij begroting 2020.
Een volledige groenstructuur stimuleert het gebruik en vergroot de belevingswaarde. Wij zetten in op een duidelijke groenstructuur waarin groen de verbindende schakel vormt in en tussen de kernen en het buitengebied. Volledige en vitale boomstructuren ziet de gemeente  als uithangbord voor de kwekerijen. Aanvullend op het groenbeleid heeft de gemeente een uitvoeringsprogramma ten aanzien van het bomenbestand. Dit geeft heldere richtlijnen over het gewenste bomenbestand, de aanplant en het beheer en onderhoud. In 2018 is het meerjaren-vervangingsplan gemeentelijke essen vastgesteld. Met het uitvoeren van dit plan over een termijn van ongeveer 15 jaar krijgen we weer een vitaal bomenbestand, dat aansluit op het huidige groenbeleidsplan. Hierbij zorgen we ook voor de noodzakelijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Versterken (bio)diversiteit
We nemen maatregelen om de diversiteit te versterken en stemmen deze af op de lokale karakteristiek. Daarnaast is gekozen voor een bloeiende en vruchtdragende beplanting, zodat niet alleen mensen maar ook dieren (insecten, vogels, etc.) profiteren van het openbaar groen.
Bovendien worden de gemeentelijke bermen voortaan gemaaid volgens een gewijzigd maai-regiem.

Vergroten participatie bewoners en bedrijven
Door meer inspraak voor bewoners en bedrijven is de betrokkenheid vergroot. Daarnaast is er een samenwerking gerealiseerd met partners (boomkwekers, scholen, Natuur en Milieu Educatiecentrum). Dit om de representatieve groene uitstraling te versterken en bruikbaarheid en biodiversiteit te vergroten. Hiermee is de inrichting afgestemd op de behoefte en wensen van de bewoners.